Cylinder

17/01/2018

cylinder-design-kristina-stark-miljobild

Unik serie vaser från Kristina Starks nya varumärke Stark.

2018 fyller den svenska formgivaren Kristina Stark 25 år som formgivare och 10 år som egen producent. I samband med detta är Kristina aktuell med sitt nya varumärke Stark. där fokus kommer att ligga på produkter och objekt i mindre serier – ibland även rena unikat. Varumärket Stark. kommer att vara en del av Design: Kristina Stark. Först ut är kollektionen Cylinder – en serie munblåsta vaser framarbetade på Bergdala glasbruk i Småland.

– Efter tio år som egen producent var tiden mogen för en förändring. I mitt nya varumärke Stark. vill jag ge mig själv en större frihet som formgivare. Som industridesigner arbetar jag ofta och gärna i vitt skilda material och ser inga begränsningar – glaset som material och dess teknik har dock alltid fascinerat mig. När jag bestämde mig för att ta fram denna serie med sina enkla former valde jag Bergdala glasbruk. Ju enklare former man arbetar med, desto större är kraven på kvalitet i material och i hantverk – i det enkla finns inget att gömma sig bakom, säger Kristina Stark.

Serien Cylinder består av en kollektion cylindriska vaser i olika storlekar som alla bygger på samma proportioner och uttryck. I botten av vaserna har Kristina Stark placerat upphöjda tredimensionella ringar – en till synes liten detalj men som adderar en stor och viktig funktion. Ringarna är tänkta att skapa stöd som medför att både solitära kvistar och stjälkar samt hela buketter står stabilt och vackert i vaserna. Förutom stöd skänker ringarna även ett poetiskt uttryck till vaserna då de skapar en spegling och reflekteras på vattenytan på liknande sätt som när man släpper en sten i stilla vatten.

– Min förtjusning inför cylinderns självklara och givna form utmanade mig att försöka återerövra dess rättmätiga ställning – fast på mitt eget sätt, avslutar Kristina Stark.

Kollektionen Cylinder kommer att finnas i butik från och med våren 2018.

Cylinder
Design: Stark.
Material: Glas
Mått: Vaser med diameter 133 mm finns med följande höjder: 133 mm, 170 mm, 240 mm, 340 mm Vaser med diameter 170 mm finns med följande höjder: 170 mm, 240 mm, 340 mm
Vaser med diameter 240 mm finns med följande höjder: 240 mm & 340 mm

Rek/ca-pris: från 975 SEK

För högupplösta bilder se Grand Relations Pressrum

För intervjuförfrågningar samt ytterligare information, kontakta Marika Metsola Renström, Grand Relations, marika@grandrelations.com | +46 702 502 269

För presslån, kontakta Rebecca Holmgren, Grand Relations rebecca@grandrelations.com | +46 769 471 900

Om Stark.

Kristina Stark verkar sedan 1992 då hon tog sin examen vid Konstfackskolan i Stockholm som Industridesigner. Hon har även studerat vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning åt många uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. 2008 började hon även lägga grunden till sitt eget varumärke Design: Kristina Stark. för att formge och producera sina egna produkter med hjälp av omsorgsfullt utvalda och skickliga hantverkare. 2018 lanserade Kristina sitt nya varumärke Stark. där fokus kommer att ligga på produkter och objekt i mindre serier – ibland även rena unikat. Många av Kristinas produkter har redan blivit s.k. klassiker och finns att köpa i många designbutiker, museibutiker och ledande återförsäljare runtom i hela världen. www.designkristinastark.se

C.A. Lindberg – slippers i skinn

30/08/2017

c-a-lindberg-slippers-black-design-kristina-stark

Svenska formgivaren Kristina Stark är känd för sin stilrena design i material som keramik, glas, kork, trä och metall. Inför hösten 2017 har Kristina valt att arbeta i skinn – ett för henne nytt material. Resultatet är C.A. Lindberg, en ny kollektion slippers för sitt eget varumärke Design: Kristina Stark. C.A Lindberg kommer att lanseras under höstens Formexmässa. 

– Mina slippers har fått sitt namn efter min morfar som hette Carl Anton Lindberg och var stadens väskmakare. Jag minns ännu doften av läder då jag som liten hälsade på i hans fina ateljé och verkstad. I många år har jag drömt om att arbeta i skinn och kände nu att tiden var mogen, berättar Kristina Stark.

C.A. Lindberg är ett par slippers i naturgarvat skinn från Tärnsjö Garveri. De kan användas inomhus morgon, middag och kväll och kan enkelt tas med i en medföljande påse. Inspirationen är hämtad från Kristinas morfars egna morgonskor, samt de allra enklaste och vanligaste tofflorna vi svenskar burit sedan urminnes tider – träskorna. Kristina Starks design har alltid handlat om att skala av, sålla bort och komma in till tingets kärna.

– Genom att utforska olika tofflor har jag kommit fram till hur viktig sömmen är. Hur den löper runt skon och håller ihop ovanlädret med underlädret. Detta resulterade i enkla men högkvalitativa slippers med ett ovanläder, ett underläder och en enda söm runt skon, förklarar Kristina Stark.

Produktinformation C.A. Lindberg

Material: Naturgarvat skinn från Tärnsjö Garveri
Färg: Natur & Svart
Storlek: Small, Medium & Large

Pris: På förfrågan

Skorna är handsydda i Sverige, förpackas och kommer i en textilpåse.
Beräknas finnas i butik i november 2017.

För högupplösta bilder se Grand Relations Pressrum

För intervjuförfrågningar samt ytterligare information, kontakta Petra Stenvall, Grand Relations petra@grandrelations.com | +46 702 502 269

För presslån, kontakta Rebecca Holmgren, Grand Relations rebecca@grandrelations.com | +46 769 471 900

Ladda ned Pressrelease som pdf >>>

Kristina Stark skapar design som består när allt annat skalats av

20/08/2016

press-08-16

Svenska formgivaren Kristina Stark ifrågasätter, skalar av och sållar bort. Kvar blir de funktionella och mest väsentliga ting som var och ett fyller sitt eget behov. Nu utökar Kristina Stark kollektionen Still Life, under sitt eget varumärke Design: Kristina Stark., med utgångspunkt från de mest ursprungliga och arketypiska objekt som finns sedan urminnes tider. Still Life Tillbringare och Still Life Kanna lanseras i två olika storlekar för mjölken till kaffet, såsen eller vattnet. Dämpat, tidlöst och jordnära i fyra olika färger.

- Min ursprungliga tanke med Still Life kollektionen har varit – och är – att detta egentligen är det enda du behöver. Saker och ting som man behöver och har en klar funktion, saker som i sig egentligen är högst ordinära men just därför så fantastiskt viktiga och så spännande. Det är i det lilla och nära som jag finner min värld av möjligheter, säger Kristina Stark, designer.

Serien Still Life lanserades första gången hösten 2015. Idag består kollektionen av Still Life Set, Still Life Spillkum och från och med augusti 2016 Still Life Tillbringare och Still Life Kanna. År 2016 fick Still Life Set utmärkelsen ”Årets produkt för det dukade bordet” ELLE Decoration Swedish Design Awards.

- En tillbringare pockar förr eller senare på uppmärksamheten och som formgivare är det något jag inte tror man ”kommer undan”. En tillbringare är något så viktigt och ytterst funktionellt ting. Dessutom tycker jag om betydelsen av ordet tillbringare. Att bringa något till någon. Med en tillbringare kan man endast utföra en handling eller en gest som är god.,säger Kristina Stark, designer.

Design: Kristina Stark. ställer ut på Formexmässan i Stockholm 24 – 27 augusti 2016. Varmt välkommen att besöka monter B 01:18 för att ta del av nyheterna. Formgivaren och grundaren Kristina Stark finns på plats.

Material: Handgjord i Portugal. Högbränt stengods. Giftfria glasyrer. Tål diskmaskin, mikrovågsugn samt ugn. Färger: vitt, grått, terrakotta och sand.
Kanna höjd: 13cm rymmer 4dl.
Rek/ca pris: 250 SEK
Tillbringare höjd: 14,5cm rymmer 1,2l
Rek/ca pris: 475 SEK

Återförsäljare: Svenssons i Lammhult, Designtorget, Norrgavel, Louisiana m.fl.

För högupplösta bilder, vänligen se Grand Relations bildbank www.grandrelations.com/press

För produktutlån, kontakta Petra Stenvall, Grand Relations, petra@grandrelations.com | 070 – 250 22 69
För intervjuförfrågningar samt ytterligare information, kontakta Josefine Wikström Nilsson, Grand Relations josefine@grandrelations.com | 076 – 947 19 00

Still Life vann Elle Decoration Swedish Design Awards 2016 i kategorin “Årets produkt för det dukade bordet”

09/02/2016

design-kristina-stark-elle

Svenska formgivaren Kristina Stark lanserade under hösten 2015 den handgjorda serien Still Life för sitt eget varumärke Design: Kristina Stark. Nu prisbelönas hennes design av ELLE Decoration Design Awards.

”Alla dessa dagar man tillbringar ensam i sin studio – så är det någon som ser vad man gör… Det känns fantastiskt och något jag känner stor tacksamhet inför. Det ger mig kraft att bygga vidare på det jag redan skapat.. och fortsätta utveckla Still Life. ”, säger Kristina Stark.

Kristina Stark verkar sedan 1992 då hon tog sin examen vid Konstfackskolan i Stockholm som Industridesigner. Hon har även studerat vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning åt uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. 2008 började hon även lägga grunden till sitt eget varumärke Design: Kristina Stark för att formge och producera sina egna produkter med hjälp av omsorgsfullt utvalda och skickliga hantverkare. Många av hennes produkter har redan blivit s.k. klassiker och finns att köpa i många designbutiker, museibutiker och ledande återförsäljare runtom i hela världen.

Still Life är en handgjord uppsättning kärl om sex delar utförda i väl valda material med omsorg och eftertanke. Var och en fyller sin funktion, där alla delar är lika väsentliga, avsedda att användas om och om igen, varje dag. Still Life är kanske de enda utensilier du egentligen behöver.

”Detta är ingen servis. Det är ett set. Att köpa en servis kan vara förenat med viss ångest. Vilken färg skall man välja, vilken form, vad är trenden nu, vad blir den framöver. Måste man äga en hel servis? Min förhoppning med Still Life var att göra tillvaron lite enklare och mindre kravfull.” – Kristina Stark.

I januari 2016 utökade Kristina Stark serien Still Life när hon lanserade Still Life Spillkum, en personlig nytolkning och uppdatering av dåtidens spillkum, en stor skål med hällpip. Still Life Spillkum är anpassad för dagens liv och behov, till för att användas varje dag som tål såväl ögats som handens slitage.

Högupplösta bilder, www.grandrelations.com/press
För ytterligare intervjuförfrågningar och ytterligare information, kontakta Josefine Wikström Nilsson, josefine@grandrelations.com eller 076-947 19 00

 

Ladda ned Pressrelease som pdf >>>

Historiskt föremål får nytt liv

20/01/2016

Still-Life-Spillkum-still-life-Design-Kristina-Stark

Krukmakartraditionens kanske mest ikoniska föremål får nytt liv.

Design: Kristina Stark lanserar Still Life Spillkum – en personlig nytolkning och uppdatering av dåtidens spillkum, en stor skål med hällpip. Still Life Spillkum är anpassad för dagens liv och behov, att användas varje dag och som tål såväl ögats som handens slitage.

När du har allt – eller inget. Oavsett vad, är Still Life-serien tänkt att vara de enda utensilier du egentligen behöver. Varken mer eller mindre. Kalla det för essence. Eller koncentrat. Spillkumen är ett tillskott till Still Life Set i kollektionen Still Life som lanserades hösten 2015. Handgjord i naturliga, jordnära och enkla material, former och färger.

”Min spillkum är en slags arketyp av krukmakartraditionens kanske mest ikoniska föremål – den klassiska och högt älskade spillkumen. Jag ville lyfta upp detta föremål på nytt och uppdatera den med rena, enkla linjer anpassade för dagens liv och behov” säger Kristina Stark, designer.

En spillkum är ett fantastiskt användbart kärl som man kan använda till allt; knåda deg, blanda och röra ihop olika ingredienser i eller använda den som uppläggningsskål för sallader, soppor, pasta, bröd potatis etc. Spillkumen finns tillgänglig i två olika storlekar i fyra olika glasyrer.

Material: Högbränt stengods. Giftfria glasyrer. Tål diskmaskin, ugn samt mikrovågsugn. Handgjord i Portugal.
Färger: vitt, grått, terrakotta och sand Storlekar: 23 cm diameter eller 30 cm diameter. Rek/ca pris: 275 kr respektive 425 kr.
Design: Kristina stark säljs hos Svenssons i Lammhult, Designtorget, Norrgavel m.fl. För högupplösta bilder, se Grand Relations bildbank, www.grandrelations.com/press
För intervjuförfrågningar med Kristina Stark, högupplösta bilder samt produktutlån, vänligen kontakta Josefine Wikström Nilsson på Grand Relations.
Email josefine@grandrelations.com eller telefon 076-947 19 00.

Ladda ned Pressrelease som pdf >>>
Högupplöst bild >>>

Pressrelease augusti 2015

19/08/2015

still-life-set-stilleben-design-kristina-stark

Design – i all sin enkelhet

När du har allt – eller inget. När du haft allt – men förlorat allt. På ett eller annat sätt. Kristina Starks handgjorda serie Still Life för sitt eget varumärke Design: Kristina Stark är kanske de enda utensilier du egentligen behöver för att äta och dricka.

Den nya serien Still Life i design av Kristina Stark är en handgjord uppsättning kärl om sex delar utförda i väl valda material med omsorg och eftertanke. Var och en fyller sin funktion, där alla delar är lika väsentliga, avsedda att användas om och om igen, varje dag.

”Detta är ingen servis. Det är ett set. Att köpa en servis kan vara förenat med viss ångest. Vilken färg skall man välja, vilken form, vad är trenden nu, vad blir den framöver. Måste man äga en hel servis? Min förhoppning är att göra tillvaron lite enklare och mindre kravfull med Still Life.” – Kristina Stark.

Delarna i kollektionen Still Life är utförda i jordnära och enkla material, former och färger. Ett dricksglas för kalla drycker, en mugg för varma drycker, ett träfat att ställa en mugg eller ett glas på, en portionsskål och en skållrik för de mindre rätterna och slutligen en middagstallrik.

”Dämpat, lågmält och jordnära. Inga effekter. Inga konstigheter. Bara det viktigaste – essensen.” – Kristina Stark.

Still Life karaktäriseras av väl valda material. Det munblåsta glaset, träfatet i ask är både svarvat och därefter oljat för hand. Stengodsdelarna är gjutna och glaserade för hand och därefter brända i ugn i ca 1 300 grader för att erhålla tåligast och hårdast möjliga utförande – ett material anpassat för bruksgods som inte suger åt sig vatten och som tål både diskmaskin, ugn samt mikro. Alla delarna oavsett material är handgjorda i Portugal. Glasyren är blyfri.

Still Life beräknas nå ut till butikerna under oktober månad och kommer att säljas förpackat som hela set. Ett set innehåller delar i glasyrerna vit, sand, terrakotta och sten, och ett set finns i helt vitt utförande.

Rekommenderat butikspris för ett set är 750 kr. Ett set innehåller:

Glas 7 cm diam.
Mugg 8,5 cm diam.
Träfat 10,5 cm diam.
Skål 15 cm diam.
Skållrik 20 cm diam.
Tallrik 25 cm diam.

För intervjuförfrågningar med Kristina Stark, ytterligare information samt bilder, vänligen kontakta Josefine Wikström Nilsson på Grand Relations. Email josefine@grandrelations.com eller telefon 076- 947 19 00.

Ladda ned Pressrelease som pdf >>>

© 2020 Kristina Stark Industridesign AB All rights reserved